Bouwen aan een nieuw pand én de reputatie van Jan van de Ven Elektrotechniek

Jan van Kuijk is één van de vele medewerkers van Jan van De Ven Elektrotechniek die bij de nieuwbouw van VD Leegte Metaal op het Kempisch Bedrijvenpark heeft geholpen. Met een flinke ploeg zijn ze maanden, bijna twee jaar, bezig geweest om ervoor te zorgen dat alle elektrotechnische installaties goed en veilig in gebruik genomen konden worden.

Zeven fases

“Het was een enorm groot project”, kijk Jan terug. “Het werd in zeven fases opgedeeld en pas wanneer één fase zo goed als klaar was, konden we aan de volgende beginnen. Op zich werkt dat prima, natuurlijk heb je nog altijd kleine klusjes in de afwerking bij vorige fases. We hadden ontzettende veel tekeningen, dat weet ik nog. Dat is natuurlijk ook nodig want over elke leiding en elk stopcontact moet vooraf goed nagedacht zijn. Het gebeurt in de praktijk wel eens dat de tekening niet helemaal gevolgd kan worden. Dan ga je even terug naar de projectleider om te overleggen. En dan komt het altijd goed.”

Proeve van bekwaamheid

Jan was als monteur betrokken bij het project. “Ik heb er mijn ‘proeve van bekwaamheid’ kunnen doen. Ik zat in een werken/leren-traject en zo’n proeve is dan vereist. Ik ben later in de elektro terecht gekomen, heb eerst een aantal jaren in de standbouw gewerkt. Inmiddels ben ik aan de opleiding niveau 4 begonnen, ik wil me nog verder bekwamen want het werk bevalt me goed. Misschien een oproep aan jongeren om te kiezen voor de elektro: het is een uitdagend vak met baangarantie. Net als alle collega-bedrijven zit Jan van de Ven elektrotechniek te springen om mensen.”

Wat gaat de dag brengen?

Het mooie van het vak is dat je vooraf nooit weet wat de dag gaat brengen. “In het geval van deze nieuwbouw wist ik wel elke dag waar ik naartoe ging, maar elke dag brengt nieuwe uitdagingen. Omdat we met zoveel verschillende vaklui rondliepen, was het altijd de vraag of de planning klopte en of we niet op elkaar hoefde te wachten. Meestal ging het goed en door goede afspraken te maken, bouw je ook nog eens een leuke band op met de tijdelijke collega’s van andere bedrijven. Juist door zo lang aan hetzelfde project te werken, ontstaat een band. Aan de andere kant: korte projecten zijn ook leuk, dan heb je heel veel verschillend werk op steeds een andere plek.”

Bouwen aan reputatie én een nieuw pand

In principe is het project bij VD Leegte Metaal klaar, maar toch moet Jan af en toe nog terug. “Onlangs nog was er een kapotte koeling die vervangen moest worden. Dan mag ik even terug om het apparaat goed af te koppelen. Dat geeft meteen aan hoe serieus wij ons vak nemen: we leveren vakwerk en daarom zijn we altijd bereid om assistentie te verlenen bij het oplossen van problemen en storingen.” Mooi dat Jan zowel aan de bouw van een nieuw pand voor de klant als aan de reputatie van Jan van de Ven Elektrotechniek heeft kunnen werken.