Net opgeleverd: MFA Hart van Hapert

Een project dat ruim twee jaar geleden begon met de inschrijving voor de aanbesteding en waarvan de afronding plaatsvond bij de feestelijke opening op 30 september 2022. Een groots project waar bijna alle medewerkers van Jan van de Ven direct bij betrokken waren. Gijs Raaijmakers kijkt even terug.

“Zo’n groots project als de bouw van een multifunctionele accommodatie is altijd een uitdaging. Het past precies binnen onze werkzaamheden, we richten ons op de utiliteitsbouw en industrie. Vanuit de opdrachtgever lag er een pakket van richtlijnen waarop wij ons plan moesten baseren. Uiteraard was er ook een plafond aan het budget.

Nadat we de aanbesteding hadden ‘gewonnen’, konden we echt aan de slag. Door corona heeft het project enige vertraging opgelopen, onder andere doordat materialen slechter leverbaar waren. Dat heeft soms wel spannende momenten opgeleverd want alles in zo’n bouw hangt met elkaar samen. We liepen met veel mensen rond op de bouw en toch liep niemand elkaar in de weg. Dat gebeurt ook niet als iedereen precies weet wat de bedoeling is en zich aan de planning houdt.

Wat mooi is aan dit project is dat veel materiaal hergebruikt is. Veel van de oude details van de kerk zijn behouden en opnieuw gebruikt. Dat geldt uiteraard niet voor de elektro. Wat dat betreft is alles tot op de basis afgebroken en opnieuw opgebouwd; onze opdracht was om het gebouw zeker een jaar of veertig mee te laten gaan. De verouderde kabeltjes van vroeger, voldeden natuurlijk niet meer. We hebben de gehele elektrische installatie verzorgd: van de ‘stopcontacten’ en verlichting tot aan de beveiligingsinstallaties zoals inbraak, camera’s, ontruiming en toegangscontrole . Alles volgens de laatste eisen en normen.

Tijdens het bouwproces kwam het vaak aan op de ervaring en kennis van onze monteurs. Sommige dingen kun je nog zo goed voorbereiden of uittekenen, in de praktijk moet je soms even afwijken van de planning en ad hoc een oplossing verzinnen. Daarin hebben we onze vakkennis mooi kunnen laten zien.

We zijn heel erg trots op dit project, ook al zie je uiteindelijk van de elektrotechnische installaties niet veel meer. Alles is mooi weggewerkt achter panelen en gestucte muren. Qua moeilijkheid was dit één van onze meest uitdagende projecten tot nu toe. Eentje waar we goed op terug kijken en hebben kunnen laten zien waar we als bedrijf voor staan.”