Trots op de projecten die neergezet zijn

Richard de Crom werkt al 21 jaar met veel plezier bij Jan van de Ven Elektrotechniek. Elke dag biedt nieuwe uitdagingen, al vindt hij een dag met veel routineklusjes ook wel eens fijn. “Het is de afwisseling die het werk zo interessant maakt.” We kijken een dagje mee met het werk van Richard als leidinggevend monteur.

Jan van de Ven Elektrotechniek is niet het eerste bedrijf waar Richard voor gewerkt heeft. “Maar wel het bedrijf waar ik nu het langst voor werk, inmiddels al 21 jaar. Ik heb een tijdje in Weert gewerkt maar toen ik in Eersel ging wonen, vond ik die afstand toch een dingetje worden. Bladel was qua afstand goed en sinds ik Veldhoven woon, vind ik het nog altijd prima om te doen.”

Oog houden op de planning

De afgelopen twee jaar was Richard bijna dagelijks te vinden bij MFA Hart van Hapert waar Jan van de Ven Elektrotechniek alles heeft verzorgd op het gebied van elektrotechniek. “Een enorm karwei maar wel een heel mooi karwei. Mijn dag doornemen? Denk je dat dat spannend is? Oké, daar gaan we: als ik opgestaan ben en mijn boterhammen voor de lunch heb gesmeerd, rijd ik altijd eerst naar de zaak. Daar volgt altijd een kort overleg met de projectleider en pik ik mijn maatje voor de dag op. De spullen die ik nodig heb, laad ik in mijn bus en dan gaan we richting het karwei. Op het werk stuur ik meestal de collega’s aan, dat zit in mijn functie van leidinggevend monteur. Het is mijn taak om de planning in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat alle werkzaamheden op tijd klaar zijn. Vaak zijn er vóór of na ons andere disciplines die aan de klus moeten werken; het is mooi als de planning blijft kloppen. Al moet ik erbij zeggen dat we bij de bouw van MFA Hart van Hapert niet echt met een strakke tijdsplanning hebben gewerkt. Daar hadden we alleen een strakke opleverdatum, binnen die termijn moesten wij ervoor zorgen dat alle werkzaamheden klaar waren. Dat is wel eens spannend geweest omdat er momenteel nogal wat leveringsproblemen zijn. Daarnaast komt het aan op goed overleggen met de andere disciplines die op de bouw werkzaamheden moeten verrichten.

Als het werk klaar is, zie je er niets meer van

Afhankelijk van de grootte van het karwei, ben ik zelf aan het monteren of hou ik alleen overzicht. Daarbij geldt: hoe dichter bij de eindstreep, hoe minder ik zelf kan doen. Dan is het oog echt strak op de planning gericht. Maar het liefst help ik zelf mee, dat is toch waarom ik ooit voor dit vak heb gekozen. De hele dag werken we hard en aan het eind van de dag zorgen we ervoor dat we de dag erna een opgeruimde werkplek hebben. Dan gaan we terug naar ons bedrijf om de bestellingen voor de volgende dag door te geven. Die worden doorgaans in de nacht geleverd en die kunnen we dus ’s morgens meteen inladen. De volgende dag begint de riedel weer van voren af aan. Het klinkt misschien niet heel erg spannend maar toch is elke dag anders. Je loopt altijd tegen dingen aan die je ter plaatse moet oplossen, hebt leuk contact met collega’s en andere werklui op een karwei.  Soms is het wel eens jammer dat je ons werk niet meer ziet, als het eenmaal klaar is. Alles is netjes weggewerkt achter muren of in kasten. Dat het werkt en we dus niets horen van de klant, is eigenlijk ons grootste compliment.”

Stopcontacten, domotica, leidingen, kabels, meterkasten: voor Richard hebben deze zaken geen geheimen meer. Het maatwerk dat hij elke keer mag verzorgen, geeft voldoende uitdaging aan zijn dagelijks werk. Hij is trots op de projecten die hij met zijn collega’s neer mag zetten.